Op simpele wijze grip krijgen op je geldzaken vermindert stress

Het bijhouden van financiën roept bij menigeen frustraties en irritaties op. Een grote groep vindt het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen, 1/3 deel van de huishoudens maar liefst heeft betalingsachterstanden…Er zijn nogal wat valkuilen

Als je  ADHD of autisme kenmerken hebt, is het soms een opgave. Snel afgeleid zijn, geen overzicht hebben, moeite hebben met routinematige handelingen of  met stapsgewijs  uitvoeren  kan  problemen met zich meebrengen.  Bij jonge mensen met autisme kan het beïnvloed worden door leeftijdgenoten hen parten spelen. Als ze erop uit gaan om een grote aankoop te doen is het voor hen goed voorafgaand een planning te maken.

Als je je geldzaken niet op orde hebt  kan dat betekenen: rekeningen die  te laat betaald worden,  brieven die  niet worden geopend, confrontatie met hoge incassokosten etc.

Er zijn globaal 4  strategieën die je meer geld  en innerlijke rust kunnen opleveren

  1. Bepaal je probleemgebieden:  te veel creditcards of te veel bankrekeningen, te vaak rood staan , te laat betalen etc. .
  2. Wil je je kosten verlagen op korte termijn, bijv. door je credit card saldo af te lossen,  of wil je een lange termijn doel realiseren? Bijv. sparen om een verre  reis te maken.
  3. Organiseer je papierwerk op eenvoudige wijze.
  4. Vermijd impulsieve aankopen. 

We gaan dieper in op punt 3.

Organisatie:  Maak het beheer makkelijker   door  een goede organisatie

Eerst  twee  praktijkvoorbeelden, dan krijg je een aantal tips. Kurt beheert zijn geldzaken in 9 mappen,  die gaan over 5 bankrekeningen. Hij heeft een hekel aan het regelen van geldzaken , maar kan  gelukkig  beschikken een hoog inkomen.

Vaker voorkomend is de situatie van Michelle, een alleenstaande dertiger, die nog een studieschuld heeft.  Zij kocht een nieuwe auto met grote korting. Vervolgens deelde zij haar flat met een vrouwelijke studiegenoot.  Haar huisgenote gaat echter een paar maanden later samenwonen en vertrekt uit de flat van Michelle.

Ze heeft  geen zin een advertentie te plaatsen voor een nieuwe huisgenoot, dat zou dan een vreemde zijn en  ziet  er  tegenop haar flat met een onbekende te moeten delen.  Al snel raakt zij in de problemen door opstapelende nota ’s voor huur en aflossingen. Kurt kan luchtig doen over zijn problemen, maar Michelle heeft door haar  financiële  situatie regelmatig last van paniekgevoelens.  Angst kan vermijdingsgedrag oproepen en dat maakt het probleem erger en chronisch.

Strategieën waarmee je je bezorgdheid of angstgevoelens kunt verminderen en die je zelf kunt uitvoeren.  

  • Kies een moment van de dag  waarop jij het beste bent
  • Kies een rustige omgeving zonder afleidingen. Kurt geeft de voorkeur aan een kleine  ruimte en werkt het liefst aan een klein bureau in de hoek van de kamer. Daar staat alleen zijn administratieve systeem. Hij verbaast zich nu over zijn concentratie bij geldzaken.
  • Tegen jezelf praten. Zoals “dit is een ingewikkeld afschrift. Ik moet me concentreren om het te ontcijferen. Als ik wegloop schiet ik daar niets mee op. Ik kan het.”
  • Betaal elektronisch en automatisch. Dit scheelt administratieve rompslomp.
  • Profiteer van technologie. Er bestaat  software om je uigaven en inkomsten bij te houden en per kostencategorie  een overzicht te verkrijgen.
  • Verminder het aantal bankrekeningen. Kies  1 pinpas en 1 creditcard met de laagste rente.
  • Gebruik de rekeningenbetaalset en volg regelmatig de 3 stappen.

Bewaar de rekeningen in een grote bak met opschrift  Te betalen

Het gaat hier over de rekeningen die niet automatisch worden afgeschreven.

Bewaar de rekeningen in een grote enveloppe met het opschriften  rekeningen  maand …

Rekeningen die je hebt betaald, de betalingen doe je  op 2 vaste momenten in een maand, gaan  in de enveloppe Betaald maand…

In deze  financiële bak bevinden zich ook:

een pen, papier en een rekenmachine,

een lijstje met betalingen die automatisch worden afgeschreven,

een enveloppe met betaald  (vorige) maand …

Hoe ga je te werk, 3 stappen.

1  Check eerst  of de betaalde rekening daadwerkelijk is afgeschreven, zo ja dan kun je die nota weggooien.

2  Pak de enveloppe met rekeningen van deze maand en betaal deze een voor een. Doe alle betaalde rekeningen in een enveloppe met betaald met de maand erop.

3  Bereken tot slot hoeveel geld er overblijft nadat alle openstaande rekeningen zijn betaald. Je weet dan hoe je ervoor staat.

Voor bankafschriften pak je elk jaar een nieuwe ringband. Pensioenpapieren die jaarlijks aangevuld worden, doe je ook in een aparte ringband.

Bonnetjes. Bewaar deze in een grote enveloppe met daarop het jaartal, dit gaat dan over grotere uitgaven waarbij je de mogelijkheid hebt om te ruilen. Een andere reden kan zijn dat je die bonnen moet bewaren voor een belastingaangifte.

Vind je het lastig deze tips toe te passen aarzel dan niet er een financieel specialist  of een coach bij te vragen en praat erover met je partner of met goede vrienden.  Veel mensen met ADHD of autisme vinden het lastig erover te praten en schamen zich ervoor.

Hoe is dit bij jou, in hoeverre heb jij een eenvoudig en overzichtelijk systeem?

Heb jij wel eens betalingsachterstanden ?

Kun je nog sparen of besparen?

Heb je VRAGEN over ADHD of autisme, concentratie of orde scheppen, bel 06 38017652,

Of discussieer mee op www.facebook.com/breinvitaal.nl   

Bronnen 

Kolberg & Nadeau .Opgeruimd met ADHD. Nieuwezijds 2012

Ch. Iliades & P. Bass III. 8 money management tips for adults with ADHD. www.everydayhealth.com  21/02/2014