Onze diensten

Je kunt je hersenen trainen om zichzelf te leren reguleren wat zorgt voor meer concentratie en rust.  

1. Neurofeedback.

Neurofeedback is een behandeling waarbij je brein uitgedaagd wordt om beter te functioneren, het is een behandeling zonder medicatie. Je kunt het  gebruiken  voor stoornissen als ADD/ADHD, autisme, PDD NOS en slaapstoornissen.

Het trainen van je brein tot het maximale potentieel is vergelijkbaar met het trainen van spieren van je lichaam tot een optimaal niveau.  We kijken naar het gedrag van hersengolven wat zichtbaar gemaakt kan worden op een computer,  EEG golven genaamd. Als je bijv .een probleem hebt met  concentratie en  impulsiviteit dan zien we dit aan de patronen van je  EEG golven. We  trainen dan je brein om rustig en aandachtig  te worden. Een soort fitness voor het brein. Na een intensieve periode van trainen  kan de behandeling afgerond worden en zijn de positieve effecten blijvend.  Het brein kan dus leren zich zelf te reguleren om beter te functioneren. Je kunt  leren de juiste hersengolven te produceren die nodig zijn voor rust, aandacht, concentratie en kwaliteit van slapen. De meeste cliënten vinden het plezierig om te doen.

undefined  undefined

 

 

 Klik hier voor veel gestelde vragen rondom neurofeedback (FAQ) 

ADD/ ADHD.
Door de training krijg  je meer innerlijke rust, de aandacht en concentratie verbetert, de impulsiviteit vermindert. Als er sprake is van druk gedrag, hyperactiviteit dan neemt deze geleidelijk af. Het slapen verbetert (inslapen, doorslapen, uitgerust zijn).

Autisme/PDD NOS.
Neurofeedback verbetert de innerlijke rust, de flexibiliteit van het denken en het sociaal functioneren. 

Slaapklachten.
Door neurofeedback verbetert het inslapen, het doorslapen en daardoor sta je uitgerust op.

2. Cognitieve gedragstherapie

Dit is een vorm van gesprekstherapie die al 40 jaar bestaat en succesvol is gebleken bij angst, depressie en slaapstoornissen. De laatste 5-10 jaar wordt het ook gebruikt voor ADHD en autisme.  In vergelijking met andere therapieën is er een actieve rol van de therapeut. De cliënt  gaat inzien hoe zijn gedachtenleven invloed heeft op zijn emoties en gedrag. Dit model gaat ervan uit dat bijna ieder gedrag (waarbij gedachten ook als gedrag worden gezien) aangeleerd is. Het therapieproces bestaat daarmee uit het analyseren van de onderdelen van dat leerproces, het nagaan welke factoren het gedrag in stand houden en het aanleren van nieuw gedrag. Het klinkt simpel, maar in de praktijk is dit vaak een proces van vallen en opstaan en veel oefenen. 

ADHD 

  • Cognitieve gedragstherapie richt zich bij ADHD op het veranderen van irrationele gedachten patronen die een blokkade kunnen vormen bij het op een taak gericht blijven en dingen voor elkaar krijgen.  Een gedachtenpatroon als bijv. “dit moet perfect zijn, ik zal nooit iets goed doen” Cognitieve gedragstherapie daagt je uit om naar de waarheidsgehalte  van deze gedachten te kijken. Het probeert ook je gedachten te wijzigen. Praktische strategieën worden aangereikt voor het oplossen van de 3 hoofdproblemen bij ADHD: tijdmanagement, organisatie en planning.   
  • Verder is belangrijk te onderzoeken welke gevoelens je hebt over lastige situaties en vast te stellen welk effect het heeft op je  naasten. We kijken wat werkt voor jou om succes te hebben.

Autisme Spectrum Stoornissen

Cognitieve gedragstherapie richt zich op het veranderen van belemmerende gedachten, het reguleren van gevoelens, het voorkomen van overmatig piekeren, het verminderen van stress en angst.   Bij kinderen wordt in het kader hiervan wel de Stop-Denk-Doe methode geleerd. Hierdoor leren kinderen eerst te denken voordat ze gaan handelen.

Slaapklachten

Om de slaapefficiëntie te verhogen worden foute gewoonten aangepakt. Zo krijgen de deelnemers technieken aangereikt om het slaappercentage op te trekken en het wakker in bed  liggen te vermijden. Cliënten gaan ook hun slaapgedrag bijhouden. Het is niet alleen symptoombestrijding, maar het aanpakken van problemen bij de bron.  Deze gesprekken zijn te combineren met biofeedback of neurofeedback training waardoor de effectiviteit nog hoger kan zijn.

3. Organizen            

Voor cliënten met ADD/ADHD of autisme kunnen we het trainen van vaardigheden op het gebied van plannen en organiseren meenemen in het behandelprogramma.

4. Hartritme Biofeedback

Met deze methode leer je veerkrachtig om te gaan met stress door beter te ademen vanuit je flanken.

Voel je je depressief, angstig of gestrest dan heeft dit vaak te maken met je situatie, je gedachten hierover of met je gevoelens die de gedachten oproepen. Dit zijn dagelijkse verschijnselen die je bewust kunt ervaren. Er zijn ook allerlei processen die onbewust verlopen, deze zijn gerelateerd aan het autonome zenuwstelsel. Dit systeem kan overactief of onderactief zijn. Het kan met andere woorden uit balans zijn. Dieper ademen zou dit systeem positief kunnen beïnvloeden. Gesprekstherapie kan helpen om deze klachten te verhelpen. Maar de toevoeging van  een lichaamsgerichte aanpak waarbij je als cliënt zelf thuis kunt oefenen met  anders ademen levert vaak een markant extra voordeel op. Je krijgt feedback over je stressniveau met behulp van  biofeedback apparatuur. Door dagelijks te oefenen kan je jouw autonome zenuwstelsel weer in balans brengen waarbij je klachten verminderen. Je kunt weer gefocust werken en genieten van het leven. Ook relaties die verslechterd zijn, zouden, indien mogelijk, kunnen verbeteren.

foto Austin Distel/Unsplahs

Foto: Austin Dissel/Unsplash

Bel ons of mail ons voor een kennismakingsgesprek