12 aantrekkelijke aspecten van ADHD

(foto Toa Heftiba,www.unsplash.com)

Veel mensen met ADHD hebben een negatief zelfbeeld. Terwijl het hebben van ADHD ook talloze voordelen biedt.

Een voorbeeld: een vader is een keer woedend uitgevallen naar zijn tienerzoon, dit heeft hun relatie   aangetast. Daardoor twijfelt hij of hij wel een goede vader is. Als iemand te laat komt, krijgt hij vaak te horen: ga eerder van huis weg. Dat zou betekenen dat je beter moet plannen en eerder van huis zou moeten gaan. Maar dat kunnen ADHD-ers  nou juist niet, zo met structuur leven .  Als je steeds moet proberen om aan de verwachtingen van de wereld  te voldoen dan krijg je het steeds drukker in je hoofd. Het is belangrijk om je sterke eigenschappen en vaardigheden voor ogen te houden.  Voldoen aan de verwachtingen van anderen kost veel energie. ADHD-ers mogen eigen oplossingen  zoeken die voor hen werken. En ze mogen zich meer bewust zijn van hun sterke kanten. Hier volgt een lijstje.

 1. Empathie en hartelijkheid is zo’n sterke eigenschap.
 2. Creatief out of the box kunnen denken. Humor, gedrevenheid en passie.
 3. Dit kan een nadeel, maar ook een voordeel zijn.  Als je het in je werk kunt toepassen op een manier waarbij je  het verschil maakt, is het kunnen hyperfocussen een pluspunt.  Veel wetenschappers, schrijvers en artiesten verwerven succes omdat ze zich uren achter elkaar op een thema kunnen focussen, zegt deskundige Kathleen Nadeau.
 4. Veel ADHD-ers hebben te maken  tegenslagen,  maar kunnen er vaak goed mee omgaan en nieuwe strategieën ontwikkelen. Ze gaan weer verder na een rotervaring, vaak met  nog  meer kracht. “we zien licht aan het eind van de tunnel “, zegt  een ervaringsdeskundige .  “We rapen onszelf op van de stoep als we vallen. We huilen door onze tranen heen.
 5. Een sprankelende persoonlijkheid: slim, creatief en grappig. Met humor en een vleugje zelfspot.  Door hun weg van strijd met uitdagingen hebben ze onderweg geleerd om  wat bescheiden te zijn  en om zelfrespect op te bouwen.
 6. Een moeder schrijft over haar zoon. Ze vindt hem lief, omdat hij zo gul is en vaak iets aardigs wil doen voor wie hij lief heeft.
 7. Een vrouw vertelt over haar strijd met het opbergen van persoonlijke zaken in alfabetische volgorde. Nu heeft ze een eigen systeem gevonden dat werkt met associaties. Verzekeringen en garantiebewijzen bergt ze nu op in EEn map. Ze doet wat voor haar werkt.
 8. Bereidheid om risico s te nemen. Thomas Edison deed 3000 pogingen eer hij de juiste gloeidraad vond voor een gloeilamp.  Hij moest veel riskeren om tot dit resultaat te komen en had vaak met mislukkingen te maken eer hij kon zeggen dat zijn oplossing werkte.
 9. Spontaneïteit. Als je je impulsen achterna gaat, kan dat ook wel eens  tot verrassende resultaten leiden.
 10. Constante verrassingen. Vaak vinden zij kleding of geld dat ze kwijtgeraakt waren wat weer plezier geeft.
 11. Een romanticus. ADHD-ers met een partner tonen een stroom van affectie in hun relatie: spontaniteit, creativiteit en veel energie kunnen een relatie veel  stimulansen geven.
 12. Goed in conversaties. Een ADHD-er kan door zijn associatief vermogen bij nieuwe vragen en onderwerpen

Al met al heeft iemand met ADHD redenen om tevreden te zijn met zijn sterke eigenschappen.  Er zijn workshops om je sterke kanten beter tot uitdrukking te laten komen zoals die van Cathelijne Wildervanck. Toegegeven : aan elk voordeel zit een nadeel. En sommige ADHD-ers hebben coaching of psychologische hulp nodig.

Peter Paul Both

Breinvitaal Psychologen

06-38017652

Bronnen

www.additudemag.com/slideshows/benefits-of-adhd-to-love

Vivian de Gier www.ad.nl/gezondheid/adhd-hoeft-niet-gefikst-te-worden. 2020