Over mij

Mijn motivatie en missie als psycholoog

Ik ben Peter Paul Both, psycholoog NIP bij BreinVitaal en therapeut NFG. Wat ik prettig vind aan mijn werk als psycholoog, is dat ik anderen verder kan helpen. Dit doe ik door hun een spiegel voor te houden en hen te helpen hun eigen therapeut te worden. Ik heb ervaring als adviseur, ADHD-coach en therapeut.

Levensloop

Ik heb op diverse plaatsen gewoond: Eindhoven ,Terneuzen, Roosendaal, de Randstad en Nijmegen. Dit kwam onder andere omdat mijn ouders vaak verhuisden in verband met het werk van mijn vader bij Philips. Als kind al ben ik door mijn vader aangespoord om in het jongerenwerk actief te zijn tijdens vakantieweken en vakanties. Later heb ik als student in de zorg gewerkt als schoonmaker en als thuiszorgbegeleider. Als student woonde ik in Eindhoven, Nijmegen en de Randstad, waardoor ik verscheidene culturen heb leren kennen. Ik heb eerst HEAO gestudeerd en ben daarna psychologie gaan studeren, omdat ik meer met de individuele mens en zijn groei wilde bezig zijn. Uiteindelijk, na veel verhuizingen en drie jaar in de Randstad te hebben gewoond, vestigde ik me in Nijmegen, een stad die voor mij bij het zuiden hoort, waar ik me het beste thuis voel vanwege de ruimte en de gemoedelijkheid die je er aantreft en om de natuur die er meer voorhanden is.

Psycholoog Nijmegen Peter Paul Both

Goed kunnen luisteren is een van mijn basiskwaliteiten. Daar heb ik me gedurende mijn hele loopbaan in bekwaamd. Verder schreef ik artikelen en interviews voor studententijdschriften. Ik vond het prettig mensen te interviewen zoals hoogleraren, psychologen en studenten.

Inspirerende personen en visies

Als student maakte ik kennis met René Diekstra , die college gaf en die ik later mocht interviewen. Zijn durf om je kwetsbaar op te stellen vond ik inspirerend, evenals zijn visie op de rol van irrationele gedachten op emoties en gedrag. Die heb ik gebruikt en aangevuld met de visie van Kees Roest: een aanpak vanuit rationele therapie en vanuit een Bijbels perspectief op gezond denken en zelfvertrouwen. Verder heb ik psychiater en auteur Bram Bakker kort ontmoet, die veel nadruk legt op een gezonde leefstijl voor een gezonde geest. Ook René Kahn en zijn boek ”De Tien Geboden Voor Het Brein” vond ik inspirerend voor mijn visie op hoe ik wil werken.

In 2007 ben ik in aanraking gekomen met ADHD-problematiek en met neurofeedback. Deze hersen- training, gecombineerd met verbetering van organisatievaardigheden, zou de concentratie bevorderen en een goede therapie zijn voor ADHD, en tevens voor autisme. Medicatie voor ADHD is dan vaak niet nodig. Datzelfde jaar nog ben ik een opleiding begonnen en daarna nog een. Later ben ik me eveneens gaan bezighouden met ademtraining en biofeedback , die beide bevorderlijk zijn voor de concentratie en de stressvermindering.

In mijn vrije tijd besteed ik veel aandacht aan de natuur door mee te doen met excursies. Vooral naar vogels gaat mijn belangstelling uit. Ook muziek neemt een belangrijke plaats in in mijn leven. Ik speel piano. Sinds 2008 begeleid ik een gemengd zangkoor. Daardoor heb ik veel optredens en kom ik op talloze mooie plekken in en rond Nijmegen. Ook ben ik acht jaar actief geweest in mijn buurtvereniging, als secretaris. In samenwerking met de buurtvereniging is door welzijnsorganisatie Plurijn een restaurant met moestuin bij het wijkcentrum opgezet. Daar geniet ik met vrienden regelmatig van een uitstekend verzorgde maaltijd. Mijn vakanties breng ik dikwijls door op een bed & breakfast-boerderij in de Achterhoek, waar het heerlijk fietsen is en waar de sfeer gemoedelijk is.

Aanpak

Uniek in mijn aanpak is de combinatie van gesprekstherapie en hersentraining. Ik vind het fijn om te ervaren dat mensen met de ze praktijkgerichte aanpak stappen vooruit zetten. Dit om meer uit zichzelf te halen of om hun communicatie met zichzelf en met hun naasten te verbeteren.