Autisme en werk vinden: uitdagingen

Het vinden en houden van regulier werk is voor veel mensen met autisme lastig, slechts 28% van hen heeft een betaalde reguliere baan.

Dat is relatief laag: van alle mensen met een beperking hebben 56% een betaalde baan en van de totale beroepsbevolking heeft 79% betaald werk. Het hebben van werk is goed voor je brein en voor je geluksgevoel, vooral als je werk hebt met een zekere complexiteit en een zekere mate van autonomie. *)

Nadelen bij het vinden van werk.

Er zijn voor-en nadelen als je autisme hebt en er zijn diverse hulpbronnen om een baan te vinden.

De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) schrijft dat het sollicitatieproces lastig is voor mensen met autisme. Bij solliciteren moet je communiceren en dat is voor hen juist vaak moeilijk. Als zij al een baan hebben dan kan het probleem zijn dat de opdrachten niet duidelijk zijn of dat hij mogelijk moeite heeft met veranderingen. Vaak maken mensen met autisme die werk zoeken of al een baan hebben een te goede indruk. Ze neigen ertoe zichzelf te overschatten omdat ze het lastig vinden zich voor te stellen hoe het zal zijn om er te werken. “In hoeverre autisme een last is, hangt af van de mate van autisme, van de omgeving en van jezelf”, zegt NVA-persvoorlichter Marjolein Busman. Je kunt doorschieten in het denken in termen van een tekort als het gaat om autisme. Mensen met autisme-kenmerken hebben unieke kwaliteiten die waardevol zijn op de werkplek. Zij kunnen soms heel intelligent zijn. Hun denken is erg detailgericht en als een bepaald onderwerp hun interesse heeft, kunnen ze daar enorm veel kennis over vergaren en deze ook gebruiken in een baan. Zo zie je dat in Eindhoven, de technische hoofdstad van Nederland, veel autisten werkzaam zijn. Geef ze een technisch probleem of laat ze iets met computers doen en ze verbazen menigeen met hun oplossingen. Omdat het werk dat ze doen zo specialistisch is, hoeven ze met niemand samen te werken en kunnen ze hun eigen tijd indelen.

Niet elke autist heeft echter een technische knobbel. Van die 28% die regulier betaald werk heeft, werkt een gedeelte (ver) onder zijn niveau en vaak ook parttime, omdat een veertigurige werkweek voor velen van hen teveel gevraagd is. Ondanks hun universitaire opleiding, werken ze als postbode of functioneren ze als schoonmaker. Dit komt doordat ze voor een meer uitdagende baan vaak niet geselecteerd worden. Vaak kunnen ze de werkdruk niet aan, werk dat allemaal tegelijk komt en snel af moet zijn, is lastig voor hen. Daarnaast vormen hun gebrekkige communicatieve vaardigheden een probleem. Je moet immers overleggen met collega’s en als je sociaal onhandig bent, of niet weet wat er van je verwacht wordt, gaan mensen zich veelal aan je ergeren. Voeg hierbij een wat lager werktempo en het niet stressbestendig zijn en de beslissing het contract niet verlengen is dan vaak een aantrekkelijke optie. Een verhoogde gevoeligheid voor prikkels kan ook een handicap zijn.

Voordelen van autisme.

Het hebben van autisme heeft zeker voordelen als je let op hun kwaliteiten als punctueel zijn, betrouwbaar zijn en gedisciplineerd kunnen werken met herhalende werkzaamheden en tijdsschema’s. Als je autisme hebt en werk zoekt lees dan informatie over het noemen van je diagnose en bereid je voor met informatiemateriaal over hoe je kunt voorbereiden op werk en hoe je werk kunt vinden.

Het vertellen over je diagnose biedt een aantal voordelen, maar ook risico’s.

De voordelen zijn o.a.

  • werkgevers zijn wettelijk verplicht om je te ondersteunen en redelijke aanpassingen te verzorgen.
  • je hoeft het niet te verbergen dat je de diagnose hebt.

Nadelen zijn dat de aanpassingen en het begrip kunnen tegenvallen en dat je het mogelijk moeilijk vindt je in te passen in de organisatie.

Belangrijk is wel zelfacceptatie, belangrijk dat mensen met autisme accepteren dat ze deze diagnose hebben en wat het voor hen betekent. En dat zij zich goed verdiepen in wat het werk inhoudt.

Hulpmiddelen voor mensen met autisme.

Zoek uit of je een onderzoek voor een geschikte werkplek, een assessment kunt krijgen . http://www.kcco.nl/werk_en_handicap/autisme/werkprojecten

Voor werkgerelateerde vaardigheden zijn er cursussen zoals communicatie vaardigheden . Autiworks verzorgt diverse trainingen.

Vacatures zoeken

Je kunt zoeken in algemene vacatures of je kunt je richten op bedrijven die specifiek mensen met autisme zoeken. Ook kun je je netwerk van familie vrienden en bekenden inschakelen om een baan te vinden. Dit werkt meestal beter dan gewoon solliciteren.

Succesverhalen

Autismetentop timmert hard aan de weg om mensen een plek te geven op de arbeidsmarkt. Voorbeelden van geslaagde trajecten volgen hieronder.

Werknemer: Leander Westerbeek van Eerten
Werkt als: Adviseur, trainer, assessor binnen de afdeling Arbeidsmobiliteit (o.a. Intake en diagnose team) bij de Atlant Groep in Helmond

“Ik ben jong, enthousiast, ambitieus en in het ‘bezit’ van het Syndroom van Asperger”

Mijn sterke punten zijn mijn analytisch vermogen, zelfbewustzijn en mijn onuitputtelijke drive naar ontwikkeling. In mijn werk ben ik echter geconfronteerd met het feit dat ik soms moeite heb om normen, ongeschreven regels en informele structuren aan te voelen. Daarom heb ik de opdracht gekregen van mijn werkgever om de competentie organisatiesensitiviteit in kaart te brengen. Een opdracht die er toe geleid heeft dat ik nu beter zicht heb op mijn eigen ‘blinde hoek’ en ,als gevolg daarvan, hier bewuster over nadenk en mee bezig ben in mijn werkomgeving.

Werknemer: Jaap Brand
Werkzaam als: Biostatisticus bij Skyline Diagnostics BV

“Ik kan zeer complexe problemen uiteenrafelen en zodanig in hapklare brokken presenteren dat anderen het begrijpen.”

Al met al moet er nog veel gebeuren om meer mensen aan het werk te krijgen met autisme kenmerken. Een onjuiste beeldvorming in de maatschappij en bij de mens met autisme rondom werk en autisme kan doorbroken worden door onder meer een betere voorlichting over beperkingen en mogelijkheden.

Peter Paul Both

BreinVitaal Psychologen

06-38017652

Bronnen

https://www.autisme.nl/over-autisme/autisme-en-werk/op-zoek-naar-werk/

https://autism.org.uk/advice-and-guidance/topics/employment/seeking-work

14 concrete tips voor arbeidsparticipatie van mensen met autisme

http://www.autismetentop.nl/succesverhalen

*) https://www.verywellmind.com/which-careers-are-best-for-your-brain-4010253