De 3 minder bekende ADHD symptomen die belangrijk zijn om te herkennen

ADHD is meer dan afschakelen of constant met je voeten herhalende bewegingen maken.

Nu corona nog een grote rol speelt in werk en privé leven zijn veel ADHD-ers aan het worstelen met focus. Is hun gevecht om te focussen mogelijk gerelateerd aan ADHD?

Velen kennen de ADHD kenmerken hyperactiviteit of onaandachtig zijn.

Maar als andere symptomen nu eens gemist worden?

1. Geen tijdsgevoel

Heb je moeite met te laat komen ongeacht of je jezelf eraan herinnert met kleefmemo’ s of sms-jes van anderen?Je zou dit tijdblindheid kunnen noemen.

Het is niet dat je het verstrijken van d tijd niet zou waarnemen, het is meer dat je moeite hebt met inschatten hoe veel tijd een taak gaat kosten en problemen hebt met prioriteit geven aan een klus. Of dat je over het hoofd ziet dat een taak nog andere aspecten met zich meebrengt waardoor vertraging zou kunnen optreden.

Hoe kun je hiermee omgaan?

Ik heb gezien dat alarms en herinneringen instellen, digitale kalenders gebruiken die synchroon lopen met apparaten voor veel mensen werken.

Een papieren kalender gebruiken kan ook nuttig zijn mits je hier regelmatig naar kijkt. De laatste stap kan er net een te veel zijn. Je klok of horloge een paar minuten vooruit zetten kan helpen als je maar niet gaat compenseren door je teveel bewust te zijn van die extra paar minuten.

2. Een tekort aan werkgeheugen.
Vergeet je vaak dingen? Zoals dingen die je partner heeft gevraagd, kleine klusjes zoals vuilnis buiten zetten e.d. Mogelijk heb je moeilijkheden met je werkgeheugen vergelijkbaar met wat ze bij computers RAM geheugen noemen. Er wordt voor korte duur iets opgeslagen maar niet voor de lange termijn.

Veel mensen met ADHD hebben het probleem dat ze iets snel vergeten of het zich herinneren op onhandige momenten.

Hoe kun je hiermee omgaan?

De alarms en apps die eerder genoemd werden gelden hier ook. Maar de app Habitica kan een goede aanvulling zijn voor de korte termijn dingen zoals een boodschappenlijst maken, memo’s maken om telefoontjes te plegen of om een email te verzenden. Deze app werkt ook voor lange termijn gewoontes die je kunt ontwikkelen.

Een lange termijn gewoonte kan inhouden de afwasmachine inruimen na het eten, 20 minuten per dag schoonmaken, altijd je medicatie ‘s avonds innemen. Je kunt mogelijk enorm enthousiast zijn over het starten met een nieuwe gewoonte en er dan 4 dagen boven blijven zweven zonder iets te doen. Hiervoor heb je slimme habit trackers, een notitieblokje naast je bed kan ook handig zijn. Dit omdat vaak dingen herinnerd worden vlak voor het slapen gaan.

3. Emotionele reactiviteit en gevoeligheid.
Dit kan te maken hebben met moeite met controle over impulsiviteit, voor sommigen met ADHD is dit een thema.

Er is een vermoeden onder leeftijdgenoten en deskundigen dat mensen met ADHD gevoeliger zijn dan gemiddeld..

Heb je ooit de neiging gehad even te stoppen als iemand je iets gezegd heeft wat je kwetste? De actie om te kunnen stoppen, ademen en weerstand bieden aan je impuls om uit te halen naar de ander of iets te zeggen wat je niet meent kan gehinderd worden door het feit dat je ADHD hebt. En dat kan flinke sociale gevolgen hebben!

Hoe kun je hier mee omgaan?

Een manier is om een cool down kruik te maken. Je kunt zoiets thuis maken met doorzichtige lijm, glitters en een stenen kruik die je online kunt bestellen. Er zelf een maken kan voordelen hebben. Je kunt hem dan op maat aanpassen aan jou stijl. Het kan ook grappig zijn om creatief met jouw probleem aan de slag te gaan.

Een ander manier is een time out instellen met een timer, het kan kinderachtig klinken maar volwassen hebben ook een time out nodig om nu en dan te kunnen ontspannen.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt gaat ADHD niet alleen maar over onaandachtig zijn.

De 3 genoemde kenmerken kunnen net zo belastend zijn als de aspecten die je vaker hoort. Door bewustzijn te kweken en jezelf als ADHD- er te onderwijzen kun je leren hoe je jezelf het beste kunt ondersteunen als je door je leven navigeert met je ADHD.

Conclusie: Er mag aandacht zijn voor andere aspecten van ADHD om er goed mee om te kunnen gaan. Mensen met deze 3 kenmerken die geen ADHD-er zijn, zouden baat kunnen hebben bij een diagnostisch onderzoek.

Peter Paul Both, Breinvitaal Psychologen

Bel voor info of voor een afspraak 06-38017652

Bron:

Shivani Seth (2022). 3 Lesser known symptoms of ADHD. Healthline.com

Dit artikel is een vertaling van een blog van Shivani Seth,

ADHD ervaringsdeskundige en schrijver over mentale gezondheid, burnout en racisme.