Succesvol solliciteren met ADHD

Solliciteren is voor iedereen spannend, maar met ADHD kan het een extra uitdaging zijn. Het kan namelijk soms moeilijker zijn om een sollicitatiegesprek te voeren zonder afgeleid te worden of verveeld te raken. Gelukkig hoef je je hier niet door te laten tegenhouden. In dit artikel geven we je handvatten om succesvol te solliciteren en je droombaan te bemachtigen.

 

Ga op zoek naar een geschikte baan

Voordat je begint met solliciteren, is het belangrijk om eerst op zoek te gaan naar een geschikte baan. Als je ADHD hebt, heb je namelijk een zogenoemd neurodivers brein dat op een unieke manier functioneert. Hierdoor werk en denk je meestal anders en heb je andere kwaliteiten en behoeften.

Met ADHD en een neurodivers brein loop je over het algemeen meer risico op ziekte, een burn- of bore-out en uitval op het werk. Het is daarom extra belangrijk om passend werk te vinden. Wat voor soort baan goed bij je past hangt van je persoonlijke vaardigheden, talenten, interesses en behoeftes af.

Het is daarom handig om dit duidelijk voor jezelf te krijgen. Schrijf op waar je goed in bent en wat je leuk vindt om te doen. Twijfel je over je vaardigheden? Dan kan je aan mensen in je omgeving vragen waar zij vinden dat je goed in bent. Heb je op een rijtje waar je goed in bent en wat je leuk vindt om te doen? Schrijf dan op waar je geld mee zou kunnen verdienen. Dit kan je helpen om gerichter te zoeken.

Kijk niet alleen naar het soort baan, maar ook naar de werkomgeving en de bedrijfscultuur. Met ADHD kan het bijvoorbeeld een stuk lastiger zijn om je goed te concentreren als je in een drukke kantooromgeving werkt. Hierdoor raak je al snel overprikkeld en uitgeput. Het kan voor jou daarom beter zijn om ergens te werken waar je je af kunt zonderen of waar je ook thuis mag werken.

Mensen met ADHD zijn vaak creatief en kunnen veel energie halen uit het bedenken van nieuwe ideeën en andere invalshoeken. Als dit ook voor jou geldt, is het verstandig om een baan te zoeken waarbij je je creativiteit in kunt zetten. Twijfel je over wat voor soort baan bij je zou kunnen passen? Dan kan het helpen om met een loopbaancoach aan de slag te gaan.

 

Bereid je goed voor op het sollicitatiegesprek

Heb je een geschikte baan gevonden? Dan is het tijd om te solliciteren. Het is belangrijk om je hier uitgebreid op voor te bereiden zodat je een goede indruk maakt. Een belangrijk onderdeel van je voorbereiding is het onderzoek naar het bedrijf en de functie. Maar als je door je ADHD vergeetachtig bent en concentratieproblemen hebt, kan dit je hierbij belemmeren.

Lees belangrijke informatie daarom meerdere keren door en schrijf dingen op. Schrijf bijvoorbeeld op wat je aanspreekt in het bedrijf en de functie en welke aspecten aansluiten op wie je bent. Het is ook handig om je te verdiepen in sollicitatievragen die vaak worden gesteld en hier alvast een antwoord op te bedenken. Dan heb je daar in ieder geval geen stress over tijdens het gesprek.

Een sollicitatiegesprek voeren is spannend. Daarom is het een goed idee om het gesprek van tevoren te oefenen met vrienden of familie Dit kan je meer zelfvertrouwen geven en je gesprekspartner kan je verbeterpunten geven om aan te werken.

 

Wees eerlijk

Tijdens het sollicitatiegesprek wil je jezelf natuurlijk van je beste kanten laten zien. Maar het is wel belangrijk om altijd eerlijk te blijven. Je kunt hierdoor wel voor een dilemma komen te staan, want vertel je aan de recruiter dat je ADHD hebt of niet?

Het is aan jou om dit wel of niet te vertellen. Recruiters en werkgevers mogen er niet naar vragen en je ook niet afwijzen vanwege een medische aandoening. Maar als je het wel vertelt en afgewezen wordt, is het vaak moeilijk om te bewijzen dat je aandoening hier de reden voor is. Als je het niet vertelt, beoordeelt de recruiter je alleen op wie je bent en of je geschikt bent voor de functie.

Als je het wel vertelt is het verstandig om niet alleen te benoemen hoe ADHD je belemmert, maar ook jouw sterke punten te benadrukken. Denk bijvoorbeeld aan vindingrijkheid, waardoor je goed kan brainstormen en snel goede ideeën kunt bedenken en behulpzaamheid, waardoor je bereid bent anderen te helpen. Mensen met ADHD zijn vaak ook heel energiek, waardoor ze zich vol energie op een bepaalde taak kunnen storten en hebben meestal veel doorzettingsvermogen.

 

Bespreek wat je nodig hebt om goed te functioneren

Als je ADHD hebt, functioneer je waarschijnlijk anders op de werkvloer dan de meeste collega’s. Bespreek daarom met je werkgever wat je nodig hebt om je werk goed te kunnen doen. Veel ADHD’ers hebben moeite om in slaap te komen, waardoor ze minder goed en korter slapen. Dit kan leiden tot slaapgebrek en gezondheidsklachten. Als je hier last van hebt, kan het voor jou beter zijn om ‘s morgens wat later te beginnen met werken.

Als je moeite hebt om je te concentreren kan het fijn zijn om je eigen werkplek te hebben, met een noise cancelling koptelefoon te werken of om na een bepaalde taak een rustmoment voor jezelf te hebben. Breng dus voor jezelf in kaart wat je nodig hebt. Zo kan je optimaal functioneren en kom je volledig tot je recht in je werk. Veel succes!

Bron: CVster.nl