Vriendschap en autisme, tips

Vriendschap is mooi, maar niet vanzelfsprekend. Vriendschap is een bron van vreugde. Je kunt gevoelens delen, samen spannende of leuke dingen ondernemen.

Als je vriend een belangrijke gebeurtenis meemaakt zoals verliefdheid, pensioen of ontslag dan is het goed om je betrokkenheid te tonen. Sommigen vinden het moeilijk de telefoon te pakken en even bij te praten. Als je dat moeilijk vindt is het goed om het toch te proberen. Het hoeft geen lang telefoongesprek te zijn, 5 minuten kan al goed zijn. Mailen kan natuurlijk ook. Als je weinig tijd hebt of je vriend verhuist, kan vriendschap onderhouden via Facebook ook een optie zijn. Maar 1 keer per jaar afspreken kan beter werken.

Mensen met ADHD  kenmerken kunnen vaak best  wat hulp gebruiken bij  het aangaan van nieuwe vriendschappen en het onderhouden van bestaande vriendschapsrelaties. Door de stress van het organiseren van werk, huishouden en administratie, het innemen van medicatie schiet er minder tijd over voor vriendschap. Als je ADHD  hebt zou je tijdens een gesprek zou je afgeleid kunnen zijn en bepaalde details kunnen missen waardoor je weinig betrokken overkomt.  Je kunt per ongeluk iets gezegd hebben wat beledigend is. Iets impulsief beloofd hebben wat je niet kunt waarmaken. Of je bent een verjaardag vergeten. Maar iedereen met ADHD kan wel eens een luisterend oor gebruiken of een geruststellende glimlach.

Tips voor mensen met ADHD  kenmerken  

  1. Loop  je adressenlijst  door op en vast moment. Loop de lijst 1 x per week door en herinner je zelf eraan dat je je aan dit ritme houdt.
  2. Plan wekelijks je inspanningen om in contact te blijven.  Agendeer op een vaste tijd bijv. 10 min per dag of bijv. elke vrijdag avond elke zondagavond 1 uur om te bellen, te chatten of te mailen.

Voor intieme vrienden kan het goed zijn elke week even contact te hebben. Kennissen hebben een ander ritme nodig, het is het vaak zinvol elke 3 maanden een uitje te plannen. En sommige contacten hebben geen ritme nodig, af en toe laten merken dat je aan ze denkt is voldoende.

  1. Simpele stressvrije activiteiten samen doen.

Sociale gebeurtenissen hoeven niet uitgebreid te zijn of complex. Organiseer bijv. een pot luck diner waarbij iedereen wat meebrengt, dat is een eenvoudige manier. Spreek met vrienden af in een koffietentje of ga samen lunchen. Maak een wandeling in je buurt of nodig hem of haar uit om samen  tv te kijken.  Je kunt ook activiteiten doen die je leuk  vindt zoals concerten, films, deze uitjes vragen niet veel conversatie  en zijn minder veeleisend dan feesten, diners e.d.  Als je uit eten gaat, is plateservice handiger dan bediend worden. Je bent in beweging  en je bent niet in de situatie om bijna doorlopend aan de praat te zijn .

4. Onderzoek wat fout is gegaan in verwaterde vriendschappen

Wat veroorzaakte de vervreemding, heb je ruzie gehad, ben je uit elkaar gedreven, stopte de ander  met e-mails beantwoorden? Mis je het nog om met de ander op te trekken?

Mogelijk weet je niet wat de oorzaak is, dat kan en is verder OK.

Als je het niet mist, sluit het dan af en vergeef de ander als dat nodig mocht zijn. Als je de vriendschap waardevol vindt en je mist de ander neem dan telefonisch contact op of gebruik e-mail of Facebook.

Tot slot nog wat ervaringen en tips van mensen die ADHD hebben  en van mensen die  oplossingen zochten voor familieleden  met ADHD

  • Ik dwing mezelf om mezelf voor te stellen aan een onbekende. Als het klikt, maak ik meteen samen een plan i.p.v. dit uit te stellen.
  • Zoek een gemeenschappelijke interesse. Als je beide dezelfde passie hebt, is een vriendschap waarschijnlijk.
  • Als ik een ouder zie op het schoolplein die een kind heeft met zelfde dynamiek maak ik snel kennis.
  • Als ik ga lunchen maak ik een wandeling en delen we onze ervaringen over de lasten van kinderen opvoeden. We lachen meer dan dat we klagen.

De kern van het verhaal lijkt te zijn dat op een vaste tijd planmatig bezig zijn met het onderhoud van je vriendschappen nuttig kan zijn. Bij het aangaan van nieuwe  vriendschappen  kun je verschil maken door  goed waar te nemen en initiatief te tonen. Natuurlijk zijn er ook goede tips te vinden voor mensen die bevriend zijn met een man of vrouw met ADHD  kenmerken en meer uit hun vriendschap willen halen.

Wil je meer weten over gesprekstherapie of neurofeedback voor autisme of ADHD? Bel 06-38017652 

Bronnen

ADDitude magazine.  Your best tips for making adult friends

www.leren.nl. Onderhouden van vriendschap. www.leren.nl/socialevaardigheden

Michele Novotni. Making friends help for ADHD  adults. ADDitude mag.

Michele  Novotni. Make new friends with adult ADHD, ADDitude mag.

Psychologie magazine 2012. Verstevig uw vriendschappen.